Variant på Västerbottenostpaj med kantareller

Hej alla fina själar!

Nu var det länge sedan jag gjorde något inlägg här!
Sommaren var fin och jag fick vara ledig en del även om det blev mycket jobb också! Hann bland annat med en resa till Kroatien med syrran. Hoppas att ni haft en fin sommar och laddat upp ordentligt med härlig energi och upplevt sådant ni tycker om!

I helgen hade vi kräftskiva och passade på att fira lite lätt att jag skulle börja nytt jobb också :).

Jag fick uppdraget att göra en paj till kalaset. Jag tänkte först göra den traditionella pajen som man brukar ha till kräftor, nämligen västerbottenostpaj. Men jag kände för att göra en twist, och prova en variant. Jag bestämde mig för att prova blanda västerbottenosten med några andra ostar, och även tillsätta lite stekt lök. Resultatet blev superbra och varenda smula gick åt, så jag antar att det var ett bra betyg :). En riktig energibomb med botten gjord av kikärtor, något som har blivit standard nu när jag gör paj. Så himla gott och enkelt när man gör glutenfritt!

Recept

Pajskal:
2 paket kokta kikärtor
2 msk potatismjöl
1 ägg
1 msk smält smör (funkar fint med olja också)
1/2 tsk salt

Mixa kikärtorna ordentligt i en mixer eller med mixerstav. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda väl. Tryck ut i en lämpligt stor pajform, ganska tunt, och förgrädda i ca 15 min i 200 grader.

Fyllning:
1 stor gul lök
150 gram västerbottenost
125 gram goudaost
125 gram parmesanost
3 ägg
3 dl grädde
salt och nymalen svartpeppar

Hacka och stek löken i smör eller olja tills den blivit gyllene. Riv osten. Rör ihop ägg och grädde i en bunke och blanda sedan med resten av ingredienserna och smaksätt med salt och peppar. Häll över fyllningen i det förgräddande pajskalet. Grädda i ugnen i ca 200 grader i ca 30 min eller tills pajen stelnat och fått fin färg.

Stek kantarellerna i smör och lite rapsolja tills de blivit gyllene och lite knapriga. Salta lätt.

När pajen är färdig, strö kantarellerna över och klipp lite färsk persilja innan servering!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *